Manastirea Robaia, Musatesti

Se afla în com. Musatesti, jud. Arges, 25 km NE de Curtea de Arges, drum modernizat Curtea de Arges – Musatesti, vatra de sihastrie citata documentar din sec. XIV; biserica din lemn atribuita banului Armega; biserica din piatra construita de Sava Sifarul înte 1644, restaurata de Episcopul Iosif I al Argeşului, pustie şi refacuta în 1843-1868 de Teodosie, Visarion şi Naum monahul; biserica repictata în anii 1848, 1901 si 1951; loc de refugiu al Sfântului Cuvios Marturisitor Sofronie de la Cioara (1764-1766), pilduitor luptator pentru apararea credinţei ortodoxe în Transilvania, praznuit pe 21 octombrie; chinovie pentru ultimii ani de viata a pictorului Pârvu Mutu (+1735); atelier de veşminte preoţeşti; arhondaric.
Urmând, spre izvoare, firul argintiu al pârâului Robaia, un drum de ţara care porneşte din inima Muşateştilor, şerpuieşte pe sub poale de dealuri împadurite, spre un cuib de linişte adânca, unde s-a durat, din neostoita sete de înalţare spirituala întru credinţa strabuna, un sfânt lacaş de închinaciune – ale carui începuturi sunt corelate temporal, în tradiţia locala, cu întemeierea primei mitropolii a Ţarii Româneşti, în anul 1359 la Curtea de Argeş.

Pe locul unei biserici de lemn ctitorite de catre banul Armega, in secolul al XVI-lea, s-a inaltat, prin osirdia unui Sava din Furculesti si a sotiei sale, Livera, inainte de anul 1644, o biserica de zid, in jurul careia s-a injghebat asezamintul monahal de la Robaia.

Biserica Sfintul mare mucenic Gheorghe a asezamintului, a dainuit peste veacuri, prin grija episcopului carturar al Argesului, Iosif I, a staretilor obstii si a arhiereului Nichita Duma, care, la vreamea lor, au consolidat-o, i-au adaugat pridvorul (1857) sau au inzestrat manastirea cu : chilii, clopotnita (1857) si staretie (1935).

Silit sa paraseasca Ardealul framintat de miscarea – coordonata de el – pentru pastrarea credintei stramosesti a romanilor transilvaneni, Sfintul Sofronie de la Cioara si-a gasit vremlnic popas la Robaia, intre anii 1764-1766, adoptind, ca principiu de organizare a obstii monahale, paisianismul- curent de regenerare a spiritualitatii crestine.

Manastirea Robaia a devenit astfel un centru de iradiere culturala, prin copistii de manuscrise: Partenie ieromonahul (“Mantuirea pacatosilor “, 1764) si Dorotheu ieroschimonah …… (“Scara Sfintului Ioan Scararul”, 1787 si un miscelaneuteologic, 1795).