Manastirea Aninoasa

Hramul Manastirii este Sfantul Ierarh Nicolae (6 decembrie)

Este asezata in sud-estul satului, pe o terasa din stanga Bratiei, la altitudinea de 460 m, langa Ocolul Silvic Aninoasa. Preotul Ioan Rautescu ne-a lasat o valoroasa monografie a acestui pretios ansamblu arhitectonic de traditie brancoveneasca.

A fost zidita si inzestrata cu mosii de marele clucer Tudoran Vladescu in 1677. inaintea acestei bisericii, in Aninoasa se afla o bisericuta, dupa cum relateaza mitropolitul Neofit al Ungro–Vlahiei, care a vizitat manastirile muscelene in 1746; ea fusese zidita de Tudoran Aninosanu vel clucer, “care pe urma s-au calugarit”.

Pisania, sapata in piatra, deasupra usii de la intrare, are urmatorul cuprins: “Cu vrerea Tatalui si Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, zidutu-se-au aceasta sfanta biserica den temelia cu indemnarea cinstitului marelui arhiereu parintele nostru sfantul Nicolae cutotvoret, ca sa fie biserica de mir, dentru osteneala robului lui Dumnezeu Tudoran biv vel Clucer i Jupanita ego Alexandra. Iar cand au fost la sfarsitul sfintei biserici, despartindu-l Dumnezeu de sotie de s-au pristavit, primit-au cinul ingeresc de s-au calugarit si-i fu numele Teodosie monah. Si au numit sfanta biserica sa fie manastire de obste de calugari, in zilele luminatului Domn Io Duca Voievod. M-ta Septevrie din 20 leat 7186 (= 1677). Pis popa Stan ot Bajesti”.